Proč je Pimcore ideální volbou pro centralizovanou správu dat

Pro ty, kteří nemají čas a chtějí TLDR: Pimcore využívá moderní a prověřené technologie, má stabilní podporu, drtivá většina funkcí je zdarma, obejdete se (pokud chcete) bez komplikované infrastruktury, cloudu i výkonného hardwaru, editoři ocení uživatelsky přívětivé rozhraní a… Ještě by se pár dalších výhod našlo.

Pimcore je intuitivní

Editoři se s Pimcore naučí pracovat rychle a administrace je připravena na rychlou a efektivní práci. Přehledné UI, okamžité náhledy na data, drag & drop ovládání prvků, vyhledávání a filtrování pomocí nastavitelných gridů, možnost UI přizpůsobit jednotlivým uživatelům a rolím. Page builder je samozřejmostí. Stránka funguje jako stavebnice, kdy si jednotlivé prvky můžete měnit, mazat i přidávat.

Administrační prostředí FIT ČVUT

Pimcore není drahé

A teď to nejlepší: Žádné měsíční platby a drahé licence. Naprostou většinu funkcí Pimcore poskytuje  v Community Edition zdarma, a všechny použité komponenty jsou buďto open-source, nebo free to use.

Vyspělé řešení nemusí stát miliony. Pimcore spoustu běžných potřeb řeší ihned po instalaci a tím umožňuje rapidní vývoj, prototypování i modelování dat.

A protože Pimcore dodržuje standardy, best practices a používá Symfony, je i vendor-lock minimální.

Pimcore je flexibilní a rozšiřitelné

Chcete Pimcore použít jako CMS pro správu webových stránek, protože máte rádi WYSIWYG editory a okamžité náhledy obsahu? Můžete, jako FEL ČVUT. Nepotřebujete komplikovanou infrastrukturu, cloud, ani výkonný hardware.

Chcete na Pimcore postavit systém pro sdílení digitálních assetů, organizovat je, tagovat, přidávat metadata, editovat, generovat náhledy, sdílet přes e-mail nebo frontendové dokumenty? Není problém.

Líbí se vám PIM/DAM možnosti Pimcore a potřebujete spravovat produktová data? Modelovat, importovat, exportovat, organizovat, obohacovat, překládat, kontrolovat kvalitu, propojovat s digitálními assety i mezi sebou, rozdělit uživatelům role, nastavit workflow, přiřadit odpovídající role nebo vytvořit osobní, přizpůsobené pohledy na data? Směle do toho, takto s Pimcore pracuje například Bauhaus!

Plánujete spustit headless e-commerce řešení pro různé země a cílové skupiny? V Pimcore všechny potřebné entity snadno namodelujete a data vystavíte, OKAY Elektro takto získává data pro Shopify.

Potřebujete všechno? Provoz v cloudu, load balancing, fulltextové vyhledávání pomocí Elasticsearch, API komunikaci pomocí GraphQL nebo REST, 2FA a SSO, generování PDF dokumentů, spravování více webových stránek z jedné administrace, třeba dvou, ale i desítek jako Národní památkový ústav? Pimcore je na vše připraveno.

Pimcore běží na prověřených, rozšířených a dostupných technologiích

Nebojte se, že váš technologický stack vyjde z módy. Pimcore běžící na Nginx (nebo Apache), PHP, MySQL (a Redis, RabbitMQ a Elasticsearch) znamená technickou i personální stabilitu na roky dopředu. Není a myslím si, že v budoucnu ani nebude složité najít odborníky, kteří s Pimcore umí pracovat a kteří zároveň neutečou za nejnovějšími buzzwords.

PHP 8 s JIT kompilací, striktním typováním a spoustou dalších nových vylepšení je rychlejší a bezpečnější než kdy dřív. Kód snadno staticky zanalyzujete pomocí PHPStan, otestujete s PHPUnit a Codeception a automaticky naformátujete dle zvoleného standardu.

Srdcem Pimcore je Symfony, nejrozšířenější, vyspělý a moderní PHP framework, který v základu nabízí vše, bez čeho se moderní vývoj neobejde. Dependency Injection, MVC a routování, .env, konfigurace, eventy, asynchronní fronty (Messenger), CLI (Console), ACL (Security), Workflow, formuláře, validace a samozřejmě detailní dokumentace. Díky tomu nezůstanete pozadu a nepřipravíte se o možnosti, protože Pimcore jde s dobou.

Potřebujete Elasticsearch, propojení s DeepL nebo AI? Není problém. Potřebujete assety ukládat v AWS S3? Pimcore používá Flysystem a je na to připraveno. Stejně tak na provoz v cloudu.

Pimcore je open-source

Open-source je obrovská výhoda Pimcore. Všechny open-source bundles ze Symfony ekosystému jsou snadno integrovatelné a připraveny k použití.

Zdrojový kód Pimcore i všech komponent je volně k nahlédnutí a auditování. Pokud vám něco v jádru Pimcore nebo uživatelském rozhraní bude chybět, není nic jednoduššího, než si Pimcore přizpůsobit. Ať už pomocí forku a udržováním vlastní verze, nebo přímým návrhem změn Pimcore týmu.

Pimcore má stabilní podporu a komunitu

Pimcore je na trhu více než 10 let a stojí za ním zkušený tým z rakouského Salzburgu. Pimcore používají firmy po celém světě (Intersport, Burger King, IKEA, Bauhaus), primárně na německy mluvících trzích. Aktivní komunita vývojářů a partnerů neustále přispívá k vylepšování systému, diskuse jsou živé a časté.

Pimcore tým pravidelně pořádá akce, webináře, streamy i konference, které vás udrží v obraze, ať jde o nejnovější trendy nebo plány pro další verze.

Pimcore v rámci placené Enterprise Edition nabízí také podporu (Long-Term Support – LTS) pro dlouhodobé bezpečnostní aktualizace a opravy starších verzí, pokud je z nějakého důvodu potřeba je držet.

Enterprise Edition nabízí i další funkce, jako jsou Enterprise Extensions (například rozšíření pro pokročilou správu produktů a digitálních assetů nebo syndikace dat). Nechybí ani možnost SLA podpory (Service Level Agreements) a plná přizpůsobitelnost platformy vašim potřebám, on-premise i v cloudu (PaaS).

A pejsek na závěr – to musí být

Je pro vás Pimcore to pravé ořechové?

Zvažujete, že byste Pimcore chtěli používat, a nejste si jisti, zda naplní všechny potřeby vašeho projektu? Ozvěte se kolegům, kteří si s klienty umí povídat lépe, já se vracím ke kódu.

Jan Tomický
Stará se o to, aby elektřinou poháněný křemík dělal to, co se mu řekne. Profesionální čtenář chybových logů, fanoušek backendu a integrací. Zkušenostmi senior, duchem věčný junior.
17. 10. 2024
Jan Tomický
Baví vás to? Pošlete to dál
Speak English?
Speak English?

Linkedin

Facebook

Instagram

Behance

Linkedin

Facebook

Instagram

Behance

Linkedin

Facebook

Instagram

Linkedin

Facebook

Instagram